• Click here to read my personal stories.
  • Click here to read my technology review like Windows 7 and Symbian smartphones.
  • Here is my review about Events like PIKOM PC Fair, GoMobile Expo and Kuala Lumpur International Book Fair.

Panduan Membeli Notebook Untuk Pelajar Universiti

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Ahha, dalam masa terdekat ni, ramai pelajar lepasan SPM yang dah nak masuk universiti dan kolej. So dalam kesempatan ini Arib nak share beberapa panduan untuk membeli notebook sebagai persediaan korang di IPT nanti! Tanpa melengahkan masa lagi, klik ‘read more’ untuk selanjutnya!


Hai hai hai! Apa khabar korang semua? Hehe. First sekali sorry sangat-sangat sebab dah jarang update blog ni. Kehidupan bulan Mei Arib agak sibuk sedikit dengan exam mid-term dan assignment yang kedua. Walau bagaimanapun, Arib sempat menulis post ni atas permintaan ramai untuk menghuraikan notebook mana yang terbaik untuk dibeli. Musim-musim nak masuk ke IPT ni kebanyakan pelajar akan membeli sebuah notebook personal sebagai kemudahan dalam melaksanakan tugasan di IPT. So dalam masa yang terdekat, nak kena cari jugak satu notebook sebelum masuk universiti atau kolej nanti.

Huhu, agak sukar sebenarnya nak recommend notebook dengan cara menulis post kat blog. Sebabnya, notebook tak seperti handphone. Kalau handphone, kita boleh recommend mengikut jenis model handphone tuu. Contoh kalau budget bawah RM500 dan nak guna untuk bergambar, kita boleh suggest model Xperia bla bla something macam tuu. Kalau notebook? Nak recommend mengikut model memang agak payah kerana model notebook selalunya hadir dengan spesifikasi dan nombor model yang berbeza. Jadi, nak recommend notebook ni selalunya perlu dilihat berdasarkan spesifikasi notebook itu sendiri.

Okay, first thing bila orang tanya Arib, “notebook apa yang patut dibeli?”, Arib akan tanya balik kat orang tuu, “budget berapa?” dan “guna notebook tuu selalu untuk apa?”. Dalam situasi ni, Arib cuba untuk arrange budget korang dengan kegunaan korang dengan notebook tuu. Bukannya apa, mungkin ada di antara korang guna notebook just nak buat kerja assignment dan internet browsing jea tapi beli notebook untuk gaming yang harga lebih 2k-3k tuu, tak kea rasa membazir? So jenis spesifikasi notebook yang korang bakal cari biarlah padan dengan kegunaan korang tu.

Peringatan: Sebelum Arib meneruskan penerangan mengenai jenis notebook yang bagus untuk korang beli, first thing Arib nak ingatkan, semua jenama notebook adalah bagus yea. So Arib takkan recommend mengikut jenama macam HP lagi bagus kea, Dell okay sikit kea, sebab semua pengeluar notebook nak kan yang terbaik untuk notebook mereka. Jadi korang sila buang mentaliti jenama itu cepat rosak lah, cepat panas lah, cepat hang lah sebab notebook tu jadi macam tu adalah disebabkan penggunaan korang sendiri.

Dalam post ni, Arib cuba recommend dengan penerangan yang mudah dan basic mengikut processor dengan harga yang notebook yang paling murah untuk pelajar mengikut jenis kegunaan. Arib akan cuba kurangkan istilah yang advance yang sering digunakan oleh golongan IT geek untuk mengelakkan sebarang kekeliruan buat korang semua.

Peringatan: Sebelum Arib menghuraikan lebih panjang lagi, kat sini Arib nak beritahu yang notebook tidak mempunyai 'graphics card' tapi mempunyai 'graphics accelerator'. Sebabnya notebook tiada slot untuk 'graphics card' dan 'graphics card' tidak boleh dimasukkan/upgrade dalam notebook. Pendek kata, istilah 'graphics card' hanyalah untuk PC. Dalam huraian Arib di bawah, Arib akan gunakan istilah 'graphics accelerator' sebagai panggilan untuk sebutan yang orang kita selalu sebut 'graphics card'. So harap sangat korang tak tiba-tiba blur bila Arib sebut istilah 'graphics accelerator' di bawah.

Untuk memudahkan kefahaman korang, korang anggap lah fungsi 'graphics accelerator' adalah seperti di bawah ni.


Fungsi Graphics Accelerator = Fungsi Graphics Card

Q: Pebenda Graphics Card ni? Graphics Accelerator ni apa pulak?

A: Actually, seperti rajah equation di atas, fungsi 'graphics accelerator' dan fungsi 'graphics card' adalah sama. Tujuannya adalah untuk memproses grafik di dalam komputer. Semakin canggih graphics accelerator/graphics card, semakin tinggi tahap kualiti grafik paparan komputer. Tapi ingat, kedua-duanya adalah berbeza dari segi istilah. 'Graphics card' untuk PC, manakala 'graphics accelerator' untuk notebook.

Berbalik kepada topik utama, hahh, bagi yang kaki gaming especially lelaki, saya juga telah meletakkan ruangan “Tahap Kegunaan Untuk Gaming” untuk korang refer notebook tuu sesuai kea tak untuk main game. Dah menjadi lumrah bagi lelaki, time bosan-bosan mesti nak gaming kan? Hehe.

Arahan: First sekali, korang baca dulu situasi di bawah. Lepas baca semua situasi, pilih satu situasi yang ada iras-iras dengan penggunaan korang.


Situasi 1: Guna notebook untuk buat presentation dan assignment, internet browsing, FB & Twitter, Blogging, Skype, menonton video Youtube, Running Man, K-Drama (King 2 Hearts? Rooftop Prince? Whatever u_u) dan movie.

Jenis Pelajar Yang Disarankan: Pelajar yang mengambil jurusan Undang-undang, Agama, Perniagaan, Perguruan, Penternakan, Masakan, dan lain-lain jurusan yang tidak memerlukan penggunaan notebook yang tinggi.

Jenis Notebook Yang Disyorkan: Notebook dengan processor AMD Dual-Core (AMD E1/E2)

Tahap Kegunaan Untuk Gaming: Rendah. Game seperti Counter Strike boleh dimainkan like a boss. Tiada masalah. Game sekitar tahun 2005 macam GTA San Andreas & Need For Speed Underground 2 masih lepas untuk dimainkan. Apapun, tidak recommend untuk kaki Dota. Boleh main, cuma kadangkala slow untuk Dota dan perlu setting dengan kualiti grafik yang rendah. Kepada peminat PES, PES boleh dimainkan cuma resolusi dan graphics detail setting mestilah berada di tahap PALING RENDAH.

Harga Pasaran: Bawah RM1000. Selalunya dekat kedai boleh didapati dengan harga dalam RM999.



Situasi 2: Nak guna untuk semua aktiviti dalam situasi 1 tapi dalam masa yang sama nak guna untuk buat kerja programming.

Jenis Pelajar Yang Disarankan: Pelajar yang mengambil jurusan Sains Komputer, Teknologi Maklumat, e-Business, dan Kejuruteraan Perisian.

Jenis Notebook Yang Disyorkan: Notebook dengan processor AMD A6

Tahap Kegunaan Untuk Gaming: Sederhana. Kebanyakan game baru seperti Need For Speed Most Wanted (2012) boleh dimainkan tanpa masalah. Recommend untuk kaki Dota. Boleh main dengan grafik yang memuaskan. Kepada peminat PES, PES boleh dimainkan cuma resolusi dan graphics detail setting mestilah berada di tahap MEDIUM.

Harga Pasaran: Bawah RM1400. Selalunya dekat kedai harga dalam RM1399.



Situasi 3: Nak guna untuk semua aktiviti dalam situasi 1 dan 2 tapi dalam masa yang sama nak guna untuk buat design, ubah lagu dan edit video HD atau erti kata lain kegunaan yang lebih melibatkan Grafik & Multimedia.

Jenis Pelajar Yang Disarankan: Pelajar yang mengambil jurusan Multimedia, Seni Bina atau jurusan ke arah Architecture (Penggunaan AutoCAD), Komunikasi & Media (untuk kerja-kerja berkaitan dengan video editing).

Jenis Notebook Yang Disyorkan: Notebook dengan processor Intel i5 atau AMD A8.

Nota: Untuk processor Intel i5, sila pastikan ada cip grafik Nvidia atau AMD Radeon di dalam notebook tersebut untuk kepuasan multimedia. (Rujuk sticker Nvidia atau AMD Radeon pada notebook)

Tahap Kegunaan Untuk Gaming: Tinggi. Kebanyakan game baru seperti Battlefield 3 boleh dimainkan dengan baik. Sangat recommend untuk kaki Dota. Kepada peminat PES, PES boleh dimainkan dengan resolusi dan graphics detail setting HIGH.

Harga Pasaran: Bawah RM1900. Selalunya dekat kedai harga dalam RM1899.



Situasi 4: Nak guna untuk semua aktiviti dalam situasi 1, 2, dan 3 tapi jumlah besar bersama notebook adalah untuk GAMING. Hehe.

Jenis Pelajar Yang Disarankan: Pelajar yang mengambil jurusan Jurutera Permainan Komputer dan Multimedia (kerap menggunakan video Full HD untuk editing).

Jenis Notebook Yang Disyorkan: Notebook dengan processor Intel i7

Nota: Untuk processor Intel i7, sila pastikan ada cip grafik Nvidia atau AMD Radeon di dalam notebook tersebut untuk kepuasan untuk bergaming. (Rujuk sticker Nvidia atau AMD Radeon pada notebook)

Tahap Kegunaan Untuk Gaming: Sangat tinggi. Hampir semua game baru seperti dapat dimainkan dengan cemerlang. Sangat recommend untuk kaki Dota. Kepada peminat PES, PES boleh dimainkan dengan resolusi tinggi dan graphics detail setting MAXIMUM.

Harga Pasaran: Bawah RM2500. Selalunya dekat kedai harga dalam RM2499.



Hahh, dah baca semua situasi di atas? Dah pilih situasi mana yang iras-iras dengan keperluan korang? Okay, sekarang, apa yang korang perlu buat ialah korang catat lah kat dalam mana-mana "Jenis Notebook Yang Disyorkan" dengan "Harga Pasaran" yang Arib dah tulis kat atas ni. Masa nak beli notebook ni nanti, gunakan kedua-dua information ni untuk survey notebook.

Contoh Arib pilih situasi 3, so "Jenis Notebook Yang Disyorkan" ialah Intel i5 atau AMD A8. Maknanya Arib akan survey kat tempat jual notebook yang ada jual notebook dengan processor Intel i5 atau AMD A8 ni dengan "Harga Pasaran" bawah RM1900. Jenama tak kisah. Asalkan processor ni ada. Lebih RM1800 Arib reject dan bawah RM1900 sahaja akan dibeli.

Q: Intel atau AMD? Mana yang lebih baik?

A: Agak sukar sebenarnya untuk compare processor Intel dengan AMD ni sebab masing-masing ada kelebihan tersendiri. Tapi bagi Arib, Arib prefer dengan AMD processor sebab harga lebih murah daripada Intel dan prestasinya sangat memberangsangkan terutama dari segi grafik. Kalau korang tengok notebook RM999 kat atas ni, notebook tuu menggunakan AMD dual-core processor. Apa yang menarik, notebook tuu siap ada graphics accelerator AMD Radeon lagi walaupun harga RM999. Kalau notebook Intel, memang tak dapat harga macam tuu yang siap dengan graphics accelerator. Senang cerita, kalau korang nak notebook dengan graphics yang canggih tapi budget terhad, korang belilah AMD. Ada budget lebih belilah Intel. Apapun, perkara ni tak perlu korang risau sebab kedua-dua brand processor ni dah sememangnya bagus dan laju.

Tips: Bagi korang yang nak cari notebook ni, pastikan notebook korang ada graphics accelerator sama ada Nvidia atau AMD Radeon. Benda ni sangat penting sebab future computing memang banyak akan pakai benda bergrafik ni. Kalau korang pilih notebook dengan AMD processor, benda ni tak jadi masalah sebab processor AMD ni memang ada graphics AMD Radeon. Yang jadi masalah bila beli notebook dengan Intel processor sebab tak semua ada graphics accelerator ni. So pastikan ada baru beli. Untuk long term usage. Mesti korang nak guna lama kan? Hehe.

Q: Macam mana nak tahu notebook tu ada graphics accelerator ke tak?

A: Cara paling mudah ialah dengan melihat sticker yang ada dekat bahagian 'palm rest' notebook. Ada sahaja stiker "Nvidia" atau "Radeon" tu bermakna ada graphics accelerator lah dalam tuu.


Notebook dengan graphics accelerator AMD Radeon


Notebook dengan graphics accelerator Nvidia

Penafian #1: Jenis model notebook yang dipaparkan di blogpost ini hanya sekadar memberi gambaran kepada para pembaca dan tidak semestinya model tersebut yang perlu dicari atau dibeli. Spesifikasi dan harga pada gambar yang dipaparkan adalah benar dan ditangkap pada tarikh 19 Mei 2012 di Low Yat Plaza.

Penafian #2: Kesemua harga dan spesifikasi notebook yang direcommend dalam blogpost ini adalah mengikut sekitar masa pertengahan bulan Mei 2012.

Penafian #3: Kesemua spesifikasi mengikut keperluan yang dicadangkan hanyalah sekadar pandangan penulis untuk membantu para pembaca dalam memilih notebook dengan harga yang paling minima dan sesuai untuk pelajar. Pembaca berhak untuk memilih selain daripada spesifikasi yang dicadangkan.

Penafian #4: Huraian yang telah dinyatakan di atas hanya untuk golongan yang bukan terdiri daripada IT Geek. Bermakna istilah dan pendapat mungkin sedikit berbeza kerana istilah dan pendapat tersebut telah diminimakan dengan istilah yang mudah untuk memenuhi kefahaman pembaca.

Jika ada sebarang kemusykilan, boleh ditanya pada ruangan comment di bawah atau cara yang lebih pantas melalui twitter Arib: @aribismail. Hehe, sekian sahaja untuk kali ni. Terima kasih kerana membaca yea! Sekian, wassalam :)

Nota Arib: Rasanya menulis post ni cabaran paling getir. Ambik masa beberapa hari untuk rangka formula macam mana nak explain dan suggest notebook ni. Ni pun tak puas hati lagi sebab rasa macam ada kekurangan. So korang kalau ada apa-apa cadangan atau comment, bagi lah erk :D

Tentang Penulis
Seorang yang suka dengan dunia komputer dan gadget. Berpengalaman luas dalam dunia telefon bimbit. Ikuti beliau di Twitter: @aribismail dan Facebook: Arib Ismail untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan dunia IT.

8 Comments:

Anonymous said...

Salam arib. Tq atas entry ni. Walaupun sedikit panjang ianya sgt padat n berinfo n mudah difahami. Sgt bguna lg2 skang mmg tgh survey2 nak beli laptop. Nway thanks again.

Anonymous said...

asslamualaikum.....arib.....nak tau lbih detail.....untuk pelajar ny..laptop ap yang ssuai,ram ap yg ssuai??cpu ap??sofware ap n hardware ap??

Anonymous said...

Te baek broo ..Broo kalau AMD10 untuk situasi ke-3 sesuai?apa perbezaan ATI dan AMD RADEON ? Mohon suluh kan ..kerjasama amat dihargai

Anonymous said...

Nak tnye,sye dpt course kejuruteraan elektrik dan elektronik..agak2 notebook jenis ape yg sesuai?

anis adnan said...

Hye, sy nk tny, kalau untuk course accounting, notebook mana erk yg sesuai?

Anonymous said...

Hiii pls reply. Macbook air sesuai untuk pelajar tak?

Siti Nuridayu said...

Sangt2 berterima kasih. Awk sngt membntu. :)

Anonymous said...

Thanks, sangat3 membantu

Post a Comment

 
Arib Ismail © 2010 | Designed by Chica Blogger | Back to top