• Click here to read my personal stories.
  • Click here to read my technology review like Windows 7 and Symbian smartphones.
  • Here is my review about Events like PIKOM PC Fair, GoMobile Expo and Kuala Lumpur International Book Fair.

Peribadi: SBU, hanya datang dan pergi :O

(Kandungan dalam post ini masih belum disemak oleh Arib sepenuhnya, mungkin mengandungi kesalahan ejaaan, kesalahan masa berlakunya sesuatu. Post ini akan diupdate.)

Assalamualaikum,

Ramai org tertanya-tanya.
Knp Arib pndah SMK Seri Bintang Utara
&& Kenapa pindah SMK Segambut Jaya balek?
Okay2, Arib akan cuba jwb soalan tuu.

Faktor-faktor kenapa Arib ke SBU:
  • Berharap agar mendapat pelajaran lebih baik
  • Tekad untuk berubah mnjadi pelajar yg lebih serius
  • Dpt mengurangkan rasa mengantuk dlm kelas
  • Pengurusan masa yang lebih baik
  • Tidak mahu terlibat dlm pernebitan majalah sekolah di Segambut Jaya
Faktor-faktor kenapa Arib ke Segambut Jaya semula:
  • Kurang faham, Science, English ditekankan sepenuhnya
  • Nk jadi serius mmg x boleh, terpaksa kena ikut rentak plajar lelaki sekelas
  • Rasa mengantuk dlm kelas makin menjadi-jadi
  • Masa agak padat di SBU, Sabtu & Ahad ada aktiviti
  • Kena jaga kelakuan, adab kat situ, mak sentiasa memerhati
  • Penekanan dari segi aspek agama berbeza dgn Segambut Jaya
Kesan perpindahan:
  • Ramai tanya soalan kat Arib, "Kenapa pindah?"
  • "Semua cikgu yg mengajar kelas 3S terperanjat", kata Azra
  • Pelajar Segambut Jaya berkata, "Kenapa ko x dtg 3 hari Arib?"
  • Diari di AKSB & SBU sepanjang 4-7 Januari 2009:

Ahad, 4 Januari 2009
the AKSB ...

Pegi ke Asrama Kompleks Seri Bintang
Check in, rasa segan sngt, rse mcm Form 1 blek.
Time pendaftaran ptg tu, jumpa Kak Mira & Salam.
Dye org mmg seorang peramah & baik.

And then tengok dorm, yg bestnya Arib dpt dorm dgn
Ahmad Fikri bin Halimi
Dye ni kawan sekolah rendah Arib dulu,
Lme x jumpe dye, yg bestnya katil pun sebelah dye.
But, locker kecik, katil Arib betul2 bwh kipas

Pastu balik rumah jap,
Ambik brg2, bukak komputer, online jap
Comment2 dgn Kak Nazura kat MySpace, citer pasal SBU
Pukul 5.15 ptg, pegi SBU blek

6.40ptg, kat dewan mkn
Yg pleknya, senior pun turut beratur, bagus betul
Kagum tengok budaya asrama kat sini
Diorang bergaul x kira form, dh mcm adik-beradik.
Beza sngt dgn segambut jaya, setiap form x bergaul dgn form laen.
Tapi, kat dewan makan AKSB ni, x de mesin ais
Kalau kat Segambut Jaya ada sediakan sebuah mesin ais nih

Kat surau.
Hmm, satu budaya plek kat asrama ni
Mmndgkn prmpuan lbeh rmai dari lelaki dalm surau tu,
Plajar lelaki akan mewakilkn seseorang masuk ke dlm surau tu dulu
Yg laen follow di belakang, haha, nk masuk surau pun malu

Lpas solat Maghrib, En. Shukri atau lbeh famous dgn panggilan Ashuk
Selaku warden kat situ mmberi taklimat orientasi untuk minggu tu
Semua terlibat. X kira senior yg dh lme stay kat asrama tu.
Aik? Bukan form 1 je ke yg patut terlibat?
Kat Segambut Jaya hanya form 1 je yg terlibat, form laen buat cam biase

Lpas solat Isyak, taklimat disiplin dijalankan
Setiap pelajar diberi satu buku peraturan yg mngndungi peraturan asrama tu
Dlm buku tu jugak ada satu keratan 'Aku Janji' yg perlu ditandatangani setiap plajar
Asyuk menerangkan segala peraturan yg ada dlm buku tu
Yg peliknya setiap kesalahan yg dibuat x kira kesalahan
Akan direkodkan dlm Borang Salah Laku
Kalau kat segambut jaya terus rotan and settle, x de borang ape2 except keslhan berat
Pastu semua plajar lelaki diminta bangun untuk membacakan isi2 'Aku Janji' tu

10.30 mlm,
Minum malam, mkn roti dgn milo panas, x de ais.
Kalau kat segambut jaya diorang akn tunggu dpn mesin ais untuk tunggu ais tu jatuh
haha, mmg best lah, berebut time nk ambik ais tu, tolak sana tolak sini.

10.45 mlm
Kemas locker, bersepah, x sempat nk uruskan ptg hari tu
Berkenalan dgn form 5 dorm tu
Kagum tengok senior tu main Rubic Cube, cepat gile dye selesaikan
Arib sekadar tengok je, si Fikri jadi tukang hancur Rubic Cube tu
Pastu borak2 sket dgn Fikri, masa rasa lmbt pulak mlm tu

Isnin, 5 Januari 2009
SBU bermula ...

5.25 a.m, Dorm Al-Razi
Senior dlm dorm Arib bukak lampu, semua terjaga, awl ouh,
Dye suruh semua pegi siapkan diri, mandi
Tido mlam hari tu mmg x nyenyak, asyik terjaga, sejuk pulak tu

1st time solat kat surau ni
Awl ouh diorang solat, 1st day mmg camtu

Kemas brg2 yg perlu dibawak ke skola
Pakai tie, tie ni mmg wajib dipakai setiap hari
Pakai kasut, kasut putih, kalau kat Segambut Jaya pakai kasut kulit
But kat sini plajar KAA x wajib pakai songkok, kat Segambut Jaya wajib

6.50 pagi,
Berkumpul, awl giler, langit pun gelap lagi,
Kat Segambut Jaya 7.10 a.m baru berkumpul
Mcm di Segambut Jaya jugak, kena baca Asma'ulHusna

Di Skylite, 7.10 pagi
1st time bekumpul sbgai seorang pelajar SBU di situ
Mcm2 reaksi plajar aliran biasa yg Arib tengok
Ada yg gembira jumpa kwn lama yg setengah bulan x jumpa
Pengawas mmg tegas ouh kat situ, garang2
"Quiet Please!"
Mak aih, tegur mcm nak marah org taw,
X lme kemudian, 1st perhimpunan untuk 2009 dijalankan
Mcm2 cikgu ckp, result PMR baik, Arab bnyk peningkatan
&& SBU skrang sudah jadi Sekolah Bestari Perdana

Di 3 Solihin, 8.20 pagi,
Baru dpt tengok semua plajar 3S ni
Ada yg Arib kenal & ada Arib yg x kenal
Yg Arib kenal pun dah bnyk berubah
Terutama Afiqa atau Nenek, muka lain sngt
Arib & 5 org plajar lelaki yg lain duduk kat barisan blakang
And then mak Arib dtg, Pn. Noraini, bagi tie, segan ouh
Plajar lain tnya kat mak "Cikgu x jadi guru kelas 3S ke?"
Mak pun ckp, "Tak." Fuh, nasib baik lah.
Mak sendiri jadi guru kelas boleh pening dibuatnya
Nnti mak sentiasa nilai adab, kelakuan, result, komen guru2
Sebelum mak beredar dari kelas 3S tu,
Mak mintak pelajar lelaki bwkan sofa dari Bilik Seninya ke Bilik KH di bwh.
Kitorang pun bwklah sofa tu ke bawah, naik lif, lambat betul tunggu lif ni naik

Masuk2 kelas je semua plajar prmpuan 3S buat pemilihan ketua kelas
Farah Izzati selaku ketua kelas yg baru & Shu jadi penolong ketua kelas
Fikri jadi AJK keselamatan, dia sorang je kowt lelaki dlm jawatankuasa kelas

Time rehat pulak,
Arib dgn 5 org plajar lelaki yg lain pergi ke kantin
Bnyk ouh mkanan kat sana, sedap2 tu
Mcm biasa kat Segambut Jaya, Arib akan ikat perut bila time rehat
Saving duit, nak beli itu ini senang nnti

Time rehat habis,
Diorang akan lepak kat luar dulu seblum cikgu masuk ke kelas
Malas nk masuk kelas dulu, borak2 kat luar jap
Arib diam je masa tu, x tau nk ckp ape

Pukul 1.45 ptg, ding dong,
Rehat, mkn kat asrama pastu solat zohor
Lpas rehat tu kena sambung pegi skola balek, ingatkan terus balik asrama
Plek betul, kalau kat Segambut Jaya skola berakhir paling lewat 2.25 ptg
Pegi makan, solat & terus prep

Pukul 3.15 ptg, masa prep
Tempat PREP mmg ada bilik khas
Kalau kat Segambut Jaya kene PREP dlm kelas
X tau nk blajar apa, just belek2 buku science

Lpas tu balik dorm, ada pemilihan ketua Dorm
Bincang punya bincang, form 5 paksa Khalis jadi ketua Dorm
&& Fikri jadi penolong Ketua Dorm
Kesian ouh diorang, form 5 x nk jadi ketua dorm
Tapi x pe, diorang ni pun boleh buat keje jugak

Pukul 5 ptg tu ada satu sesi Ice Breaking kat Skylite
Ice Breaking ni biasanya untuk memperkenalkan senior2 kpd junior
&& untuk plajar yg baru masuk, exspecially Arib ni
bnyk jugak Arib x kenal lagi, ramai sangat
Pastu setiap pelajar lelaki & perempuan akan dibhagikan group
Setiap group perlu mengenal semua pelajar dlm group tu
Plajar lelaki akn bangun untuk bgitau nma sendiri

Lpas Ice Breaking, ada senaman sket
Senaman Banana dulu pastu Chicken Dance
Dah lme Arib x dgr lagu banana tu, "Open Banana, Open Banana"
Chicken dance pulak mmbuatkan Arib teringat kat satu kem time drjah 5
Mmg best giler tarian ayam tu, rasa enjoy la

Pukul 6.30 baru habis
Solat Asar pun x solat lagi nih, lewat sungguh
Mandi and then pegi solat Asar dulu before turun makan

Malam pulak, lepas solat maghrib
Ada taklimat kerohanian oleh Ust. Bustamam
And then ada taklimat kecerian lpas Isyak
Lpas tu prep, time prep tu ada sorang form 1 ni
Selamba je die nyanyi kuat2 dlm bilik tu, Arib tegur dye
Pastu interview dye, tanye "Nape duduk kat asrama?"
Dye ckp mmg dye yg nk stay kat asrama ni
Bagus2

Mlm pulak Khalis bagi borang & kad disiplin, suruh Arib isi
Plajar lain dpt kad disipin, suruh kemaskini maklumat terkini
Terkejut tengok kad disiplin si Fikri ni
Bnyk gile kesalahan dye selama kat asrama ni
Dua page taw, x pakai sandal pun kena rekod gak
Huhuhu

Mlm tu semua plajar lelaki kena berkumpul kat bilik PREP, arahan senior
Tegur form 1, ada yg x beradab, senior marah2
Sesi suai kenal ngan form 1 secara x rasmi,
Setiap sorang kena bgtau nama& skola lme termasuk Arib sendiri

Selasa, 6 Januari 2009
AKSB berakhir ...

Mlam hari tu mmg Arib tidur nyenyak betul
Bangun2 je dh 5.30 pagi, terus pergi mandi
Solat subuh, makan bihun goreng, bnyk mkcik tu ltak, x trlarat nk makan
Berkumpul mcm biasa, lpas tu terus pegi skylite
Kedudukan beratur setiap kelas tetap, 3S kat dpn skali
Masuk kelas, rasa ngantuk, nk tido segan plak

Time Pend. Islam
Ustz. Bustamam suro bendiri & bace
Alamak, tergagap-gagap Arib bce coz segan ouh,
Ustz kate Arib ni mcm baru lpas jogging, bce sampai semput, haha

Ptg tu ada pemilihan ketua pengawas,
Calon form 3 pun ada gak, hebat betul
But calon form 5 mmg bnyk sokongan,
Sampai ada yg jadi pengundi hantu coz nk undi die
Keputusan akan diberitahu mlm nnti
Pastu naik dorm, solat Asar, siap2 tukar baju, ada senamrobik nnti

Bro haziq bgtau kat Arib, mak tunggu kat bwh
Ni mesti mak nk bgi brg, tapi sebaliknya
Mak brbincang dgn Ashuk yg Arib x boleh stay kat sini buat mse nih
Asrama x confirm lagi, kena tunggu proses pengesahan
Mak suro bwk brg2 skola, brg2 asrama tinggal dulu

Mak bagi pilihan
SBU atau Segambut Jaya?
Mlm hari tu mmg asyik fikir benda ni je
Sampai tido pun x nyenyak

Rabu, 7 Januari 2009
SBU berakhir ...

Arib bangun 6.10 pagi kat rumah, mandi, solat
Harini kena pakai baju Kokurikulum, hari Rabu
6.45 pagi kluar rumah, menuju ke SBU
Sampai kat sana dlm pukul 7 pagi,
tengok org lain x de pown yg pakai baju koko ni, rasa segan plak.
pastu lpak dgn plajar form 2, Alfath tanye, "Kenapa balik?"
Arib jwab, "Asrama x confirm lg, tunggu pngesahan"
And then berkumpul kat skylite, kwn2 sekelas Arib pun tanye soalan yg sme

Kat kelas, Arib dgn Shafiqah je yg pakai baju koko nih
Yg lain pkai baju skola biase, baik Arib pakai baju skola je tadi
Time Sejarah, best dngr cikgu bercerita tntng hidupnya sbelum jg guru
Mmg best, rasa x ngantok pown, enjoy
Mcm2 dye cite, & Arib baru dpt taw yg Yasmin Ahmad tu ada dua jantina mse dulu
Patutlah otak dye kretif, iklan petronas best setiap tahun

Time BM, Arib kene present pembentangan yg akn dibentang next week
&& itu lah saat kali terakhir Arib berdiri and bersuara di 3S
Masih gagap, segan silu, x tau nk ckp ape time present tu, yg lain gelak2
Pastu presentation tu dibantu oleh Sufi, mmg best dye present,
Pembuka ucapan gempak seyh, tergelak-gelak Arib dibuatnya
Haha

Time nk balek, Arib kena stay kat bilik seni
&& masa tu jugak Arib bgtau keputusan kat mak
"SBU atau Segambut Jaya?"
Dan akhirnya Arib memilih Segambut Jaya
Sedih jugak nk tinggalkan SBU

Pastu pergi Segambut Jaya, daftar kat sana balek
Mak kata asrama ada masalah sket, locker lme Arib plajar baru ambik
Ouh, terpaksalah kena carik locker lain
Lastly balek rumah, dlm prjalanan pulang,
Mak call org jabatan nk mintak cancel permohonan asrama SBU
Org jabatan tu ckp Arib dh boleh duduk balek kat AKSB
What!? X boleh lah nk buat apa2, trpaksa cancel jugak, baru lpas daftar Segambut Jaya

Rumusan:

Walaupun 4 hari Arib berada di SBU,
Arib mmg x boleh lupakan kenangan & korang semua
Nk dtg SBU slalu x boleh coz Arib slalu kat asrama
Kenangan ni akan Arib ingat sampai akhir hayat Arib

"SBU, I Miss U!"


Tentang Penulis
Seorang yang suka dengan dunia komputer dan gadget. Berpengalaman luas dalam dunia telefon bimbit. Ikuti beliau di Twitter: @aribismail dan Facebook: Arib Ismail untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan dunia IT.

2 Comments:

hira said...

cm besh je dok asrama.hu3.btw,gudluck! ;)

alif said...

haha.
sjaya tetap d hati.
tpi aq kne pndah jgak doe.

Post a Comment

 
Arib Ismail © 2010 | Designed by Chica Blogger | Back to top